"El capitalisme és un pecat capital" Pere Casaldàliga

En aquest documental, “Pere Casaldàliga. Lescauses i la vida”, ens endinsem en una personalitat radicalment trencadora amb el món què l’envolta. Seguidor i proclamador de la teologia de l’alliberament, topem amb un Bisbe incansable en la seva lluita contra la injustícia i l’abús de poder. La seva trajectòria està emmarcada al Mato Grosso (Brasil) però és un clar exemple de la lluita local per al canvi global.


Transcric unes quantes de les frases que m’han semblat més reveladores en el recull d’entrevistes que es mostren en el documental.

-       Tu creus que hi ha democràcia al món? A Estats Units hi ha democràcia? A Espanya teniu democràcia? A Europa hi ha democràcia? Només per a alguns. Mentre hi hagi aturats, mentre hi hagi migrants que no poden entrar tranquilament, mentre hi hagi un tercer món, no hi ha democràcia enlloc del món. Perquè si és una democràcia privilegiadora d'un poble contra els altres pobles, no és democràcia. No deixa de ser una mena d'imperi. Nosaltres parlem aquí a Brasil de les democradures després que hem passat les dictadures. I avui, el neoliberalisme és una autèntica dictadura econòmica i cultural mundial. És una macrodictadura.
-       “El capitalismo es un pecado capital”
-       Sempre, sempre, sempre. Tan si t’ho creus com si no t’ho creus. Estic parlant de les meves condicions. Per una raó molt senzilla: el capitalisme, per definició, és lucre acumulat. Per definició, el capitalisme, és privilegi del capital. Per fefinició el capitalisme, sobretot el capitalisme neoliberal és exclusiu.
...
La disciplina, la unitat de l’Església, ens fa pensar que hem de ser tots iguals i controlats. I fa oblidar l’autèntica encarnació de l’Església. Jo, sobretot vivint aquí a Brasil, i enmig d’aquest pobles indígenes, i una mica també pel fet de ser català, això ajuda, sento cada vegada més com l’Església no té prou consciència, no te prou llibertat i no té prou voluntat d’encarnar-se a les diferents cultures, amb diferents pobles. És centralitzadora. No és prou catòlica.
...
Hem de començar dient que els indígenes no existeixen (...). Perquè tu saps que la paraula “indio” va ser una paraula anivelladora que ba negar les identitats. I amb el nom de indio, van decretar pràcticament la mort cultural i en molts cops també la mort física de pbles sencers.

...

Certament, al primer món, hi ha molta manca de sentir. Perquè s’ha buscat tenir-ho tot per no tenir-se. I s’ha buscar l’immediat. L’instant i l’instint, com deia algú a França, oi? Sense una perspectiva de vida més llarga, fins i tot més eterna. I sense una perspectiva de “partida”, com diem al Brasil, de compartir. No sols a la família, al teu propi poble, sinó amb els altres pobles.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

SIXTO RODRÍGUEZ

PUNT DE REFERÈNCIA