SIXTO RODRÍGUEZ


El 1998 un home de 59 anys de Dretoit puja per primer cop a un escenari a cantar davant una massa de gent embogida per la seva inesperada presència. És Sixto Rodríguez, un americà d’origen mexicà a qui l’audiència sud africana tragué de l’oblit al que visqué submergit als Estats Units. El documental “Searching for a Sugar Man” ens explica aquesta història surrealista del perquè d’aquest silenci i del com de la seva aparició tardana als escenaris mundials.

Rodriguez ha viscut d’una manera austera, treballant de reformador de cases, educant a tres filles, llicenciant-se en filosofia, participant del desenvolupament social de la seva ciutat, i intentant ser una veu de la població sense veu. Rodriguez és un poeta de la depressió social de la ciutat industrial, un poeta del marginat, de l’anti-stablishment, que no arribà al públic americà, segurament i entre altres factors poc afortunats, a causa d’un cognom llatí que no podia representar el rock pur dels anys 70.  Però, sense que ell en tingués cap mena de coneixement, sí que trobà -per casualitats de la vida- un públic que acollí la seva música, un públic submergit en una cultura tancada, la de l’appartheid, que necessitava aire crític per defensar-se i escapar-se del sistema; Rodriguez es convertí en un símbol –de la talla dels Rolling Stones o de Simon and Garfunkel- per a tota una generació sud-africana.  

Altre cop la sort va fer que cap a finals dels 90 el cantautor descobrís els fans de Sud-Àfrica, i que avui, a l’edat de 71 anys, el puguem veure als escenaris mundials, retrobant-se amb ell mateix, i gaudint d’allò per a què nasqué. I potser aquest és un exemple que ens permet entendre no només el paper de la casualitat en la realització dels propis somnis, sinó la importància de la tranquil·litat de l'ésser per adaptar-se al que et regala la vida, sigui esdevenir la teva ànima, sigui treballar per poder sobreviure.  

Properament el tindrem a Barcelona, al Primavera Sound, i serà una bona oportunitat per descobrir-lo. 


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"El capitalisme és un pecat capital" Pere Casaldàliga

PUNT DE REFERÈNCIA